Maakt het uit? ‘Je’ of ‘u’ in een juridisch blog? Niet eens zoveel. Als je heel duidelijk een ‘u’-publiek hebt, schrijf je natuurlijk ‘u’. Maar blogs – ook zakelijke blogs – hebben eerder een persoonlijke toon. Als je publiek divers is, is het lastig kiezen. Wanneer maakt het uit: ‘je’ of ‘u’?
Lees de volgende zinnen eens. Het zijn beginzinnen van vijf verschillende blogartikelen:
‘Jij en je partner hebben nu een tijdje samengewoond.’
‘Het is zover. U gaat uw woning verkopen!’
‘Als u een eigen bedrijf wilt beginnen, dan hebt u een spannende tijd in het verschiet.’
‘Wanneer je als volwassene AWBZ-zorg krijgt, moet je hier een eigen bijdrage over betalen.’
‘Als u iets overkomt, is het belangrijk dat het duidelijk is wat er met uw kinderen moet gebeuren.’
Deze openingszinnen kwam ik tegen op een blogpagina van één juridisch kantoor. ‘Je’ en ‘u’ door elkaar geeft een wankel gevoel. Waar ligt dat aan en hoe kan het beter?
Juiste doelgroep
Je kunt je keuze voor ‘je’ of ‘u’ laten afhangen van de onderwerpen. Er is iets voor te zeggen om ‘je’ te gebruiken als je schrijft over een stel dat samenwoont en een huis gaat kopen. Bij een onderwerp als schenken aan kinderen en kleinkinderen zien veel lezers een een echtpaar met glanzend zilvergrijs haar voor zich, tevreden uitstraling, gekleed in smaakvolle vrijetijdskleding: ‘u’ dus. Alle schrijfgidsjes hameren op doelgroepgericht schrijven. Dat gaat best goed zo.
Specifieke regel vóór algemene regel
De algemene regel ‘schrijf voor je doelgroep’, moet soms wijken voor een specifieke regel. Juristen zijn vertrouwd met ‘specifiek gaat voor algemeen’: lex specialis derogat lex generalis. In dit geval is de specifieke regel dat je alle tekst op je blog het beste in één stijl kunt schrijven. Waarom?
In de eerste plaats omdat juristen altijd zoeken naar de uitzondering. Een jurist denkt meteen: stel dat ik samenwoon en erover denk om een bedrijf te beginnen. In het ene geval ben ik voor deze notaris een ‘je’ en in het andere geval een ‘u’. Vraag: heeft het verschil een diepere betekenis?
Daarnaast maak je het jezelf als schrijver onnodig lastig als je per onderwerp kiest voor ‘je’ of ‘u’. Bij welke onderwerpen moet je dan overgaan van je naar u? Bij erfenissen en schenkingen? En de eigen bijdrage voor de AWBZ dan? Is dat een ‘je’- of een ‘u’-onderwerp?
Kies bewust
Wil je een evenwichtig juridisch blog? Kies dan bewust voor één stijl. Kies de stijl die past bij je werk, bij je kantoor of bedrijf, bij hoe je mensen en klanten tegemoet treedt. ‘Je’ en ‘u’ door elkaar is voor een blog geen goed idee.
Wil je ook met gemak toegankelijke juridische teksten schrijven? APCtekst; expertise in juridische taal verzorgt individuele schrijfbegeleiding en workshops toegankelijk juridisch schrijven.