Over Daatje

Daatje is het dichterspseudoniem van Aleid Bos (1972). Ze heeft een prijs gewonnen, 3 dichtbundels gepubliceerd en staat zo nu en dan op een podium in Castricum.

Tweede prijs bij Rob de Vos-prijs 2022

Voor het gedicht ‘Wikkel mij in servetjes’ ontving Daatje de tweede prijs bij de landelijke gedichtenwedstrijd Rob de Vos-prijs 2022. Het gedicht staat onderaan deze pagina.

Fragment uit het jury-commentaar: ‘De dichter heeft een goed gebruik gemaakt van klanken in alliteratie en assonantie: “vind je vaasjes krullende tulpen, verdroogde rozen in bejaarde kleuren”. het gedicht maakt door de afwisseling van vier – en vijfregelige strofen een evenwichtige indruk.’

De Rob de Vos-prijs is een landelijke gedichtenwedstrijd en wordt uitgeloofd door Meander. Een 6-koppige jury beoordeelt alle inzendingen.

Smaakmakers Festival Castricum 3 en 4 september 2022

Poëzie proeven met Daatje Een gedicht over pompoen, over brood, over viskotters en een feestmaal. Daatje draagt eigen smaakmakend werk voor. En van Radna Fabias en andere dichters die ze bewondert. Muzikale omlijsting: Chris Groot, gitaar.

Poëzie voor kinderen (en grote mensen) Gedichten waar je wat aan hebt. Die zijn er. Voor kinderen, maar let maar eens op; de grote mensen hebben er ook wat aan! Daatje leest ook een gedicht over belegen kaas, over wc-rollen, over chocoladevla. En iets over onzichtbare verzamelingen. Allemaal uit kinderboeken waar ze blij van wordt. Jij ook? Muzikale omlijsting: Michiel Meijer, viool.

Steegdichten

Steegdichten is een serie van 6 foto’s van Castricumse stegen met gedichten. Een samenwerking van blogger Chris en dichter Daatje. In september 2021 waren ze als mini-expositie te zien in een etalage in Castricum. Als ‘permanente expositie’ staan ze op het blog van Chris.

Aankondiging mini-expo in: De Castricummer

Nacht van het Dagboek

In 2018, 2019 en 2020 stond Daatje met vrienden op het (verdwenen) cultureel podium van De Bakkerij voor twee edities van de ‘Nacht van het Dagboek’ en een Winterse verhalenavond.

Over de Nacht van het Dagboek in: De Castricummer

Dichtbundels

Misschien brengen de scherven nog geluk (2020)

Mode en commercie dringen ons op wat we mooi moeten vinden. In deze dichtbundel zoekt Daatje schoonheid buiten die regels om. Wat laten we zien van wie we zijn geworden? En wie zijn we nog meer?

Daatje nodigt uit om niet weg te kijken van schade en vergankelijkheid. Maar om de moed te vinden van scherven een nieuw geheel te maken.

‘Misschien brengen de scherven nog geluk’ verscheen in 2020 bij Leporello uitgevers.

Mag ik hier even huilen – 24 blije gedichten (2018)

‘Mag ik hier even huilen’ is een blije bundel; Daatjes tweede. De gedichten zijn licht en opgewekt, soms tegen beter weten in. Stuk voor stuk met een verrassende, vaak relativerende wending; Daatjes handelsmerk dat ook haar debuut ‘Bij de dood van mijn moeder’ kenmerkt.

De spanning tussen titel en ondertitel is precies wat deze poëzie ‘prettig ontregelend’ maakt. Deze bundel verscheen in 2018 bij Leporello uitgevers.

Bij de dood van mijn moeder (2018)

18 gedichten over sterven, zelfstandigheid, rouw en luidruchtige mensen.
Daatjes debuut verscheen in 2018 bij Leporello uitgevers.

Cursussen

Poëzie schrijven met Ingmar Heytze – International Literature Festival Utrecht (ILFU)

Schrijfweek Kloosterburen met Froukje van der Ploeg en Marijke Schermer – Schrijversvakschool

Workshop Ik en het gedicht – Schrijfatelier

 

Prijswinnend gedicht

expertise in juridische taal