Juridisch bloggen. Tips voor een beter blog (1)

nov 19 2013

In crisistijd moet ook de jurist reclame maken; adverteren in lokale huis-aan-huisbladen of moderner: bloggen. Ik ging op zoek naar voorbeelden van juridische blogs en was snel onder de indruk van een paar notarisblogs met strakke vormgeving, rustige kleuren, overzichtelijk gepresenteerd. Wat wil een hippe jurist nog meer? Dat werd snel duidelijk: betere tekst, want die rammelde aan alle kanten.

Serieuze gesprekspartner
Juridische zaken kunnen knap ingewikkeld zijn. Legt iemand een juridisch probleem in juridische taal uit, dan kunnen niet-juristen die uitleg moeilijk volgen, want die taal is niet voor hen bedoeld. Daarom is een advocaat of een notaris erop gericht om ingewikkelde juridische zaken in eenvoudige taal uit te leggen. Daarbij moet hij – ook in een blog – zijn gesprekspartner wel serieus nemen.

In dit notarisblog ging dat mis:

‘Eindelijk, je bent klaar met studeren en gaat dan nu eindelijk echt stappen maken in je leven. Je gaat een grotemensenbaan zoeken.’

‘Wat ben je groot geworden!’ Dat gevoel. Je bent tien jaar oud en zakt door de grond wanneer je oom dat op een familiefeestje door de kamer schalt. Het woord ‘grotemensenbaan’ is de voornaamste boosdoener, maar het stukje ‘eindelijk echt stappen maken’ doet daar niet echt voor onder. Twee keer ‘eindelijk’ is bovendien in geen enkele tekst mooi en geeft de lezer hier het gevoel dat hij het allemaal best wat vlotter had kunnen aanpakken.

Inhoudelijke zinnen
De lezer van een notarisblog of een advocatenblog is geen toevallige passant, maar iemand die op zoek is naar notariële of andere juridische informatie. Die informatie moet snel komen, want de internetlezer is vluchtig. Daarom haakt de lezer ook bij de volgende zin snel af:

‘Een testament is iets waar je doorgaans niet te vaak over nadenkt. Daarom komt het regelmatig voor dat mensen vergeten wat er ook alweer in stond.’

Wat is er met deze zinnen aan de hand? Er staat eigenlijk niks belangwekkends in. Het zijn zinnen die de schrijver nodig heeft om warm te draaien. Elke schrijver heeft zulke zinnen nodig, maar goede schrijvers strepen die zinnen daarna weg. En ook hier wordt de lezer aangesproken als een wat knullig iemand. De tekst is té simpel.

Voer een gesprek
Neem bij het schrijven van een juridisch blog daarom iemand in gedachten die tegenover een notaris of juridisch adviseur zit. Voer in gedachten een gesprek met deze cliënt en houd die toon aan als je schrijft. Als het lastig is om de juiste toon te treffen, maak dan eens een geluidsopname als je mondeling uitleg geeft. Met een beetje smartphone is dat niet moeilijk. Gebruik die tekst als basis voor je blog.

Wil je ook met gemak toegankelijke juridische teksten schrijven? APCtekst; expertise in juridische taal verzorgt individuele schrijfbegeleiding en workshops toegankelijk juridisch schrijven.

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Voeg hieronder een reactie toe.

Geef een reactie

expertise in juridische taal